ANZAC Day: Lest we forget

25 april is voor de Australiërs en Nieuw-Zeelanders een belangrijke dag, want dan wordt ANZAC Day gevierd, zeg maar het Australisch-Nieuw-Zeelands equivalent van onze veteranendag in combinatie met de oorlogsherdenking.

ANZAC

Bij elk oorlogsmonument wordt stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers. En als het in Australië en Nieuw-Zeeland gaat over ‘de oorlog’ gaat, dan hebben ze het in negen van de tien gevallen over de Eerste Wereldoorlog, en niet de Tweede. En de Slag bij Gallipoli staat daarbij vaak centraal.

ANZAC

Gallipoli is een Turks schiereiland en de landing op de stranden van Gallipoli was de eerste grote operatie van het Australian and New Zealand Army Corps – de ANZACs. Vechtend op een verre kust, in een oorlog voor Mother England, liep de veldslag uit op een regelrechte ramp voor de ANZACs, die doet denken aan de Slag om Arnhem met de beroemde vergissing van de brug.

ANZAC

De verschrikkelijke veldslag om dit Gallipoli-schiereiland begon op 25 april 1915, vandaar dat 25 april gebeiteld staat in het geheugen van elke Australiër of Nieuw-Zeelander. Met recht een moment om met alle respect bij stil te staan. Lest we forget.

ANZAC