Bronbeek in tijden van Corona

Vanaf 15 januari 2021 is op het landgoed Bronbeek de buitententoonstelling ‘Bronbeek in tijden van corona’ met 30 foto’s van documentair fotograaf Suzanne Liem te zien.
Documentair fotograaf Suzanne Liem verbleef op uitnodiging van het Erfgoedfestival Gelderland en museum Bronbeek in najaar 2020 een aantal dagen en nachten op het landgoed Bronbeek als artist in residence. Zij mocht kijken achter de schermen van museum en tehuis Bronbeek en bracht het dagelijks leven van bewoners en personeel op het landgoed in die bijzondere periode in beeld.
In het voorjaar en de zomer van 2020 was de toegangspoort van het landgoed Bronbeek ruim vijf maanden gesloten. Om de bewoners van het tehuis voor oud-militairen optimaal te beschermen tegen het coronavirus werden in die periode bezoekers geweerd en mochten de tehuisbewoners zelf het landgoed niet verlaten. Vanaf augustus mochten als eersten de medewerkers van het restaurant Kumpulan weer aan het werk en mochten ook de museummedewerkers hun thuiswerk weer combineren met werk op de locatie. De bijna honderd Bronbeekvrijwilligers moesten helaas nog thuisblijven. Herdenkingen bij de diverse monumenten op het landgoed werden in versoberde vorm uitgevoerd. Toen het ontvangen van bezoek aan de Bronbekers weer was toegestaan en de tehuisbewoners zelf ook weer het landgoed mochten verlaten, logeerde documentair fotograaf Suzanne Liem een aantal nachten in de portierswoning van het landgoed. Zij legde op verhalende wijze in fotobeelden vast waarmee de bewoners en medewerkers van Bronbeek zich bezighielden.
Suzanne Liem (1965) studeerde in 2006 af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Zij fotografeert al sinds haar achtste levensjaar. Inmiddels heeft zij zich gespecialiseerd in het maken van ‘documentaire portretten’ en reportages. Regelmatig eist Nederlands-Indië/Indonesië – het thuisland van haar Chinese vader – een rol op in haar werk.

De buitententoonstelling op het landgoed is dagelijks vrij toegankelijk van tot 1 juli 2021.
Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem
www.defensie.nl/onderwerpen/bronbeek/over-bronbeek/zien-en-doen-op-bronbeek/buitententoonstelling.
Foto’s: Suzanne Liem