Eerste veroordeling in Australië voor beklimmen Uluru

In Australië is voor het eerst iemand veroordeeld voor het beklimmen van de Uluru sinds de beroemde rode rots verboden terrein werd voor toeristen. Het gaat volgens omroep ABC om een 44-jarige man uit de deelstaat Victoria.

De enorme rotsformatie behoorde ondanks haar afgelegen locatie tot de bekendste toeristische trekpleisters van het land. Sinds 2019 geldt er een klimverbod omdat de locatie, die vroeger Ayers Rock heette, heilig is voor inheemse Australiërs. De naderende sluiting van de rots leidde destijds tot een toestroom van toeristen. Duizenden mensen wilden de Uluru op de valreep nog beklimmen.

Uluru-Ayers Rock

Dat het nieuwe klimverbod wordt gehandhaafd, ondervond de 44-jarige Australiër. Een rechtbank in de plaats Alice Springs achtte hem schuldig aan het betreden van verboden terrein. De man kreeg een boete opgelegd van 2500 Australische dollar (circa 1700 euro).

Uluru-Ayers Rock

Overheidsdienst Parks Australia reageerde verheugd op die uitspraak en liet weten dat de bescherming van heilige locaties serieus wordt genomen. Er zou geregeld worden gepatrouilleerd om te voorkomen dat bezoekers alsnog proberen om stiekem de Uluru te beklimmen.

Bron: ANP
Foto’s: Shutterstock