Gedenkboek Tweede Wereldoorlog

Azië Magazine redacteur Karen Portier mocht in de jury zitten die bepaalde welke foto’s in het pas verschenen gedenkboek ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ komen. Hier staat zij temidden van de leden met onder meer Tweede Kamervoorzitter Arib (uiterst rechts) het materiaal te beoordelen. Uiteraard koos zij foto’s uit Nederlands-Indië.
Terwijl Nederland gebukt gaat onder bijna twee jaar Duitse bezetting en vervolging, wordt in de kolonie Nederlands-Indië hevig gevochten met Japan. Al voor de Tweede Wereldoorlog had Japan veel interesse in het Indische grondgebied dat rijk is aan olie. Na de Japanse aanval op de Amerikaanse havenstad Pearl Harbour op 7 december 1941 had Nederland de oorlog aan Japan verklaard.
Het Nederlandse leger in Nederlands-Indië bleek echter niet sterk genoeg om de Japanse aanvallen af te slaan. De eerste slag in de Javazee op 27 februari 1942 leidde de nederlaag van het Nederlandse leger in. Op 8 maart 1942 capituleerde Nederland en werd de kolonie overgedragen aan Japan. Een maand later, in april 1942, vindt de arrestatie van de hogere Nederlandse gezagsdienaren plaats in de stad Malang op Java.

De linker foto toont hoe de ambtenaren met vrachtwagens door Japanse militairen worden opgehaald, waarna zij worden overgebracht naar de Boeboetan gevangenis in Surabaya. De rechter foto toont een algemeen beeld van de bezetting: het buigen voor een Japanse officier. Iets wat in Japan heel normaal was, maar wat door Europeanen als vernederend werd beschouwd.
Fotocredits: Fotograaf onbekend / Krantenfoto Mainichi, NIOD, Beeldbank WO2

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s
Erik Somers en Laurien Vastenhout
WBooks, € 22,99