Hoofdstad Indonesië wordt verplaatst

De regering van Indonesië heeft besloten om de huidige hoofdstad Jakarta te gaan verplaatsen naar het eiland Borneo.
Volgens het Indonesische staatspersbureau Antara heeft de regering van president Joko Widodo nog geen stad gekozen, maar is wel besloten dat de nieuwe hoofdstad in Kalimantan zal liggen, het Indonesische deel van Borneo.

De verhuizing van de hoofdstad naar Borneo moet in 2024 beginnen. Tegen die tijd moet dus ook de nieuwe hoofdstad gekozen zijn.
Kalimantan beslaat het centrale en zuidelijke deel van Borneo, dat in het noorden van Indonesië ligt. Het noordelijke deel van het eiland behoort tot Maleisië en Brunei. In Indonesië wordt met Kalimantan ook wel het hele eiland aangeduid.

Indonesië kiest een nieuwe hoofdstad omdat Jakarta, sinds 1950 de hoofdstad van het land, de bijkomende drukte niet meer aankan. De stad op het eiland Java heeft een van de drukste verkeersspitsen ter wereld. Bovendien is Jakarta aan het zinken, doordat de stad meer grondwater oppompt dan er natuurlijk wordt aangevuld. Hierdoor overstroomt de stad regelmatig. Ook is het risico op aardbevingen en vulkaanuitbarstingen op Borneo kleiner dan op Java.

Bron: www.nu.nl


Foto’s: Shutterstock