Maleisië, het échte Azië

Covid lijkt alweer ver weg

Maleisië is een land dat alle goede eigenschappen van Zuidoost-Azië in zich draagt. De landschappen zijn subliem, de bevolking kleurrijk en het eten gevarieerd. Maleisië is de spreekwoordelijke smeltkroes van culturen en dat zie je terug in het straatbeeld. Of je nu Chinees, Indiër, Singhalees, Bumiputra (oorspronkelijke bewoner) of Europeaan bent, iedereen leeft er in redelijke harmonie met elkaar. Zo tref je in de hoofdstad Kuala Lumpur op enkele vierkante kilometers de mooiste moskeeën, de rijkste tempels, statige pagodes en bonte hindoetempels. Maar óók gebouwen uit de Britse en Hollandse periode. Wat is de stand van zaken? De ambassadeur vertelt.

Ambassadeur Nadzirah Osman met het team van Qatar Airways, Aviareps en Tourism Malaysia
Ambassadeur Nadzirah Osman met het team van Qatar Airways, Aviareps en Tourism Malaysia

Met de heropening van de grenzen na de covidpandemie ontving Maleisië ruim tien miljoen arrivals, nog altijd een stuk lager dan 2019, maar volgens H.E. Nadzirah Osman, de ambassadeur van Maleisië in Nederland, toch een hoopvol signaal. Ons land heeft daaraan bijgedragen ruim 30.000 Nederlanders die het land bezochten in 2022, in 2019 waren dat nog 80.000 Nederlandse toeristen. Van januari tot april van dit jaar zijn er alweer 18.000 Nederlanders in Kuala Lumpur geland. “Ik verwacht een snel herstel, mede ook door de campagnes die we wereldwijd uitzetten onder de slogan Malaysia Truly Asia”, aldus de ambassadeur. “We hebben de toerist dan ook veel te bieden, van welke achtergrond of leeftijd dan ook. Onze rijke ecosystemen zijn de meeste diverse ter wereld. Van de zandstranden van Langkawi en Penang tot de regenwouden van Taman Negara, van de bergketens van Sabah tot de spectaculaire Niah-grotten in Sarawak tot de archeologische opgravingen in Perak. Voor hen die op zoek zijn naar de Hollandse sporen is er onder meer het fraaie Stadhuys in Melaka.” Als een volleerd reisleidster noemt de ambassadeur de vele pluspunten op die haar land biedt aan bijvoorbeeld liefhebbers van shopping: “Onze grootschalige malls in Kuala Lumpur en andere steden hebben een breed assortiment aan luxe merken en lokale handwerkproducten. De laatste zijn vooral een uiting van de enorme diversiteit aan culturen en etniciteiten die Maleisië rijk is. Wij zijn de spreekwoordelijke melting pot van Azië.”

Qatar Airways

Het actuele vliegschema van Qatar Airways en Malaysia Airlines
Het actuele vliegschema van Qatar Airways en Malaysia Airlines

H.E. Nadzirah Osman sprak tijdens een bijeenkomst met de reiswereld en media op 6 juni j.l. in het Corendon Village Hotel Schiphol. De lunch werd aangeboden door Tourism Malaysia Den Haag in samenwerking met Qatar Airways die een belangrijke partner is in het promoten van Maleisië als vakantiebestemming voor de Europese markt in het algemeen en de Nederlandse in het bijzonder.

Het bijna voltallige gezelschap in de lounge van Corendon Village Hotel Schiphol
Het bijna voltallige gezelschap in de lounge van Corendon Village Hotel Schiphol

Mirjam Sanders, sales manager van Qatar Airways: “Voor de route naar de hoofdstad Kuala Lumpur wordt vanaf Doha samengewerkt met Malaysia Airlines. Er is dan een tussenstop in Doha dat een luchthaven heeft die een eventueel oponthoud tot een zeer aangename ervaring maakt.” In 2022 kreeg Hamad International Airport van Sky Tracks, een soort Michelin voor airlines, het predicaat ‘op twee na beste airport ter wereld’. Sanders: “Stopover-pakketten voor de stad Doha zijn er in alle prijsklassen met mooie excursies. Maar wie in afwachting van een aansluiting liever van de luxe lounges gebruik wil maken: voor 125 euro kun je zes uur lang onbeperkt eten, drinken en relaxen. Aan boord van de Boeing 777-300ER kan men ook alle denkbare luxe verwachten. Voor de verwende zakelijk reiziger was het dankzij de Q-suites zelfs mogelijk om tijdens de covidpandemie zonder mondkapje te vliegen.” Maar zoals gezegd, de vlucht naar Kuala Lumpur gaat deels met Malaysia Airlines. Namens deze maatschappij sprak Lynnette Hartsink, sales manager Aviareps/GSA Malaysia Airlines: “Het zal de passagiers met onze vermaarde Maleisische gastvrijheid aan niets ontbreken. Maar wie volledig met Qatar Airways naar Maleisië wil vliegen zal Brussel als vertrekpunt moeten kiezen.”

Het échte Azië

Sharifah Hafsya, directeur van Tourism Malaysia The Hague, nam de toehoorders mee in een denkbeeldige reis door Maleisië
Sharifah Hafsya, directeur van Tourism Malaysia The Hague

Over de vele facetten van het land sprak Sharifah Hafsya, directeur van Tourism Malaysia The Hague. Met een presentatie nam zij de toehoorders mee in een denkbeeldige reis door Maleisië. We halen er slechts enkele facetten uit. Zeker voor Nederlanders is een bezoek aan Melaka een must. Deze gemoedelijke plaats kent een rijke historie. Maleisische sultans, Portugezen, Engelsen en Nederlanders hebben er hun sporen achtergelaten. In Sabah lonkt het avontuur met mooie duikplekken, jungletochten, riviersafari’s en een klimtocht naar de top van de berg Kinabalu, met 4.095 meter een van de hoogste bergen in Zuidoost-Azië

Er zijn tal van beschermde gebieden waar je al dan niet met permit naartoe kunt, zoals het wonderschone Tunku Abdul Rahman dat voor de kust van Kota Kinabalu ligt en vijf schattige eilanden omvat. Ook het indrukwekkende Pulau Tiga National Park en Crocker Range National Park zijn de moeite waard. Liefhebbers van spectaculaire fauna moeten beslist naar het Tabin Wild Reservaat en Bosreservaat Kabili-Sepilok. Rafters en hikers kiezen juist voor Sungai Kinabatangan en Danum Valley. Te veel om op te noemen en om in de woorden van de ambassadeur te blijven: Malaysia, is truly Asia. Maleisië, is het échte Azië!

Tekst en beeld – Peter van Riel

Met dank aan:

H.E. Dato’ Nadzirah Osman – Ambassadeur van Maleisië in Nederland
Mirjam Sanders – Sales Manager Qatar Airways
Lynnette Hartsink – Head of Sales Aviareps/ GSA Malaysia Airlines
Sharifah Hafsya – Director Tourism Malaysia The Hague

Naziha Kechouh – Marketing Manager Benelux Tourism Malaysia