Natuurpark Kaeng Krachan nu Unesco-Werelderfgoed

Het grootste nationale natuurpark van Thailand is uitgeroepen tot Werelderfgoed, Unesco maakte dat onlangs bekend. Het park wordt door Unesco geroemd om zijn uitzonderlijke biodiversiteit. Het natuurpark beslaat 464.000 hectare en strekt zich uit over drie provincies: Prachuap Khiri Khan, Phetchaburi en Ratchaburi. Het natuurpark ligt op zo’n 2,5 uur rijden ten zuiden van Bangkok.
Flora en Fauna
Kaeng Krachan bestaat grotendeels uit tropisch regenwoud en herbergt tal van zeldzame diersoorten: de Aziatische olifant, de Siamese krokodil, de banteng, allerlei soorten katachtigen en talloze vogels vinden hier hun toevlucht. Het park is dan ook populair om wilde dieren te spotten. Ook is het park één van de beste spots om vlinders te observeren, er zijn wel meer dan 300 verschillende vlindersoorten. Daarnaast biedt het park spectaculaire uitzichten, zoals op de top van de Panerthung en bij het stuwmeer.
Een indrukwekkende onderscheiding
Thailand is trots op deze onderscheiding en ziet het als een extra stimulans om het gebied te beschermen en zich verder in te zetten voor de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Er zijn al verschillende eco-vriendelijke initiatieven geïnitieerd, waaronder: plastic verbod in nationale parken, nieuw besluit voor de bescherming en het welzijn van gedomesticeerde olifanten, tijdelijke sluiting van kwetsbare locaties (zoals Maya Bay op Kho Phi Phi islands), bewustwordingscampagne over het marineleven (zeeschildpadden in Phuket en zeekoeien in Trang) en steun vanuit het Thais toeristenbureau ter bevordering van lokaal toerisme.

Natuurpark Kaeng Krachan

Zes Werelderfgoedlocaties voor Thailand
Met nieuwkomer Kaeng Krachan telt Thailand in totaal zes Werelderfgoedlocaties. Naast het Kaeng Krachan Forest Complex prijken ook het Khao Yai Forest Park, Thung Yai – Huai Kha Khaeng Wilfdlife Sanctuaries, de archeologische opgravingen van Ban Chiang, de historische stad van Ayutthaya en de oude stad Sukhothai op de lijst van Unesco.
Al deze pareltjes getuigen van de natuurlijke en culturele rijkdom van het land.