Indonesië nam afgelopen december nieuwe wetten aan die de vrijheid van burgers sterk inperken. Vreemd genoeg bleef een protest ditmaal nagenoeg uit. Durft er nog iemand te demonstreren in Indonesië?
Na decennia van discussie verving het grootste moslimland ter wereld begin december zijn Wetboek van Strafrecht dat nog stamde uit de koloniale tijd. Maar het nieuwe wetboek, zo concludeerden de VN en diverse mensenrechtenorganisaties, is nog repressiever en discriminerender dan dat van het koloniale regime. Een greep uit de 624 artikelen: seks buiten het huwelijk levert voortaan één jaar celstraf op, ongehuwd samenwonen (halfjaar gevangenis), beledigen van de president of andere overheidsinstituten (drie jaar), abortus (vier jaar), verspreiden van nepnieuws met rellen tot gevolg (zes jaar), godslastering (drie jaar), kritiek op de officiële staatsideologie (vijf jaar). Nu ook strafbaar: demonstreren zonder vergunning, het aanprijzen van atheïsme en ongeoorloofde uitleg over anticonceptie. De wetten gaan over drie jaar in en gelden ook voor buitenlanders die Indonesië bezoeken.

In Indonesische media waarschuwden deskundigen voor een verlies aan persvrijheid, toenemende onzekerheid onder lhbti’ers en mogelijk negatieve gevolgen voor buitenlandse investeringen en toerisme. Voorstanders stelden dat het wetboek nu meer in lijn is met Indonesische waarden.
De meeste kritiek klonk in het buitenland. Australische kranten maakten zich vrolijk over de Bali Bonk Ban (Balinees neukverbod), een satirische website grapte dat alleen luchtvaartmaatschappij Virgin Airways nog mag landen op Denpasar. Indonesische bestuurders haastten zich te melden dat de nieuwe wetten geen gevolgen zullen hebben voor toeristen of buitenlandse investeerders
Bron: Volkskrant.nl
Foto’s: Shutterstock