Arita-porselein in Amsterdam

In het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum in Amsterdam is tot en met 9 oktober de tentoonstelling Arita-porselein te zien.

In het Zuid-Japanse dorp Arita kwam rond 1616 een porseleinindustrie op gang. Het porselein met zijn harde, wit doorschijnende scherf was bij Europeanen zeer gewild. Hele scheepsladingen kwamen vanaf de 17de eeuw via de VOC aan in Amsterdam en vonden daarna hun weg over de hele wereld. Delfts aardewerk, gebaseerd op het oudere Chinese porselein, ging de motieven beïnvloeden die gebruikt werden op het Arita-porselein en omgekeerd.
Een kruisbestuiving in optima forma dus zoals het dertigtal 17de-eeuwse objecten uit de Rijksmuseum-collectie laat zien op de expositie Arita-porselein. In de vitrines vormen ze de achtergrond voor een eigentijdse collectie Arita-porselein. Het ontwerpersduo Scholten & Baijings koppelde samen met de Japanse ontwerper Teruhiro Yanagihara een aantal internationale ontwerpers aan tien traditionele werkplaatsen in Arita die hun ontwerpen uitvoerden.
Het resultaat van die unieke wisselwerking is verrassend. Er zijn prachtige voorbeelden van strakke moderne serviezen, uitgevoerd door ambachtelijke pottenbakkerijen. Sommige porseleinateliers zijn al vele generaties in handen van één familie. Zo wordt het kleurrijke Kakiemon-porselein in een van de vitrines gepresenteerd door Sakaida Kakiemon, lid van de 15de generatie. Naast 16e-eeuwse flessen in karakteristieke Kakiemon-stijl toont hij zijn eigentijdse vertaling van een oude traditie.
Even doorlopend naar de Ruysdaelkade no. 2-4 kun je in het Arita House, een voormalig pompgemaal, de eigentijdse serviescollecties in hun geheel zien, compleet met ontwerpschetsen en foto’s. Mensen met een ruime beurs kunnen in de winkel terecht. Het Arita House is geopend van donderdag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. DSC_2781

DSC_2794

Be the first to comment on "Arita-porselein in Amsterdam"

Leave a comment