Filmmuseum Eye toont werk van Thaise filmmaker

Niemand is in staat te dicteren hoe je dromen moeten zijn.” Aldus de Thaise filmer Apichatpong Weerasethakul (1970) bij de presentatie van de tentoonstelling Locus in het Amsterdamse Eye Filmmuseum. Samen met zijn Braziliaanse collega Cao Guimaraes toont hij korte films en installaties. Zoals het hallucinerende Fireworks met als achtergrond een met bizarre dierenfiguren uitgebeelde tempel. Zijn werk Primitive kun je achteroverleunend op een rood met kussens uitgerust podium bekijken. De filminstallatie volgt het leven van een aantal voetballende en wegdromende tieners in een dorp in het noordoosten. Een van oudsher arme streek, grenzend aan Laos en Cambodja, die in de jaren zestig en zeventig het strijdtoneel was van Thaise militairen en de plaatselijke bevolking die van communisme werd verdacht. Apichatpon, die in 2016 de Prins Clausprijs won, is er geboren. Het landschap waarin hij opgroeide, met alle mythen en folklore, spelen een belangrijke rol in heel zijn werk.

Apichatpon is ook bekend van zijn dromerige speelfilms zoals de met geestverschijningen gevulde film Uncle Boonmee who can recall his past lives die in Cannes een Gouden Palm won. Een aantal speelfilms, waarvan de meeste zich ook in het noordoosten afspelen, zijn tijdens de expositie te zien.

De tentoonstelling Locus is t/m 2 december dagelijks te zien van 10 tot 17 uur. IJPromenade 1, Amsterdam. Voor de filmagenda zie www.eyefilm/locus.

Be the first to comment on "Filmmuseum Eye toont werk van Thaise filmmaker"

Leave a comment