ITE HCMC 2017 “The gateway to Asian tourism”

Van 7 tot en met 9 september 2017 werd de 13e editie van de INTERNATIONAL TRAVEL EXPO HO CHI MINH CITY gehouden. Het thema luidde dit jaar “the gateway to Asian tourism”. De expo is de belangrijkste toeristische beurs voor de zuidelijke Mekong-landen en trok dit jaar bijna 30.000 bezoekers uit binnen-en buitenland. De beurs telde ongeveer 280 stands van nationale en internationale reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen alsmede ruim 250 vertegenwoordigers van de media, waaronder enkele tientallen reisjournalisten en bloggers. 

Tijdens de beurs had een seminar plaats over het zogenaamde MICE-toerisme. MICE staat voor ‘Meetings, Incentives, Conferences and Events’ en verwijst naar een vorm van toerisme, waarbij grote aantallen mensen bij elkaar komen voor een bijzonder doel, zoals een vakbeurs of een wetenschappelijke conferentie. De organisatie van een dergelijk bijeenkomst gaat gepaard met allerlei nevenactiviteiten op het gebied van horeca en toerisme. De deelnemers blijven na afloop van de meeting gewoonlijk enkele dagen langer om via georganiseerde excursies wat van de directe omgeving te genieten of knopen er een wat langere vakantie aan vast. De bijeenkomsten scheppen ook de gelegenheid voor allerlei nieuwe initiatieven van ondernemers in het gastland. Vooral steden vormen in principe een goede locatie voor dit soort bijeenkomsten.

Op de conferentie werd ook gediscussieerd aan wat voor eisen MICE-steden zouden moeten voldoen, zoals grote vijfsterrenhotels en toprestaurants, maar ook aantrekkelijke binnensteden met een interessante architectuur. In aanmerking komende steden zouden zich, naast de weinig geld bestedend backpackers en ruimer spenderende middenklasse, nadrukkelijker op de beter gesitueerde klanten moeten richten.

Vietnam zelf wil het MICE-toerisme uit landen als Maleisië en China bevorderen. De Maleisiërs hoopt men te trekken door meer halal-restaurants te openen en bidruimtes in grote hotels en op vliegvelden in te richten. Voor de Chinese reizigers zou meer in luxe shopping centra moeten worden geïnvesteerd. Ook zouden hotels meer Mandarin-sprekend personeel dienen aan te nemen. Zowel de Maleiers als de Chinezen vormen momenteel de snelst groeiende groepen toeristen in Vietnam.

De kunst is toeristen uit verschillende landen het de komende jaren naar hun zin te maken. Vietnam is er klaar voor.

Be the first to comment on "ITE HCMC 2017 “The gateway to Asian tourism”"

Leave a comment