Lezersmiddag i.s.m. Pelita

Lezing en discussie
Zondag 11 maart 2018
14:00-16:00 uur
Entree 5 euro (abonnees gratis, neem het laatste nummer mee)
Kapel Oud Burgeren Gasthuis
Professor Cornelissenstraat 2
Nijmegen
Aanmelden bij: info@vanspluntermedia.com

 

Gast: Fons Strijbosch

Boek: Terug naar Lombok. Verhaal van een nooit gedroomde reis.

In Terug naar Lombok bezoekt Fons Strijbosch het land waar hij veertig jaar geleden werkzaam was als onderzoeker van recht en cultuur, maar dat hij daarna nooit meer heeft teruggezien. Aanvankelijk voelt hij zich bij alle verandering buitenstaander maar tijdens zijn omzwerving over Java en Bali komen de Indonesische taal en de mensen die hij onderweg ontmoet weer heel dichtbij. De tocht voert onvermijdelijk terug naar Lombok, het eiland dat ooit zijn standplaats was en verandert geleidelijk in een zoektocht naar de vrienden van weleer. Zijn eerste pogingen zijn vergeefs maar tenslotte vindt hij de kinderen van de familie die destijds bij hem woonde.

De ontvangst in hun dorp is groots, maar van korte duur: na een halve dag moeten zij afscheid nemen van elkaar. Al die tijd noteert hij zijn voornaamste indrukken, die tenslotte de toon bepalen van dit reisverhaal. Zij behelzen de ongelooflijke nabijheid van de mensen die hij overal in het land is tegengekomen, hun verlangen om deel te nemen aan de grote wereld, hun lust om mee te doen aan het kapitalistische spel dat stad en land in zijn greep houdt en hun wonderlijke vermogen om zich bij alle wisseling van regime en religie aan te passen aan het nieuwe systeem, maar ook zijn zwak voor het Balinese veelgodendom dat hem nader is dan het monotheïsme van de islam en zijn relativerende blik op het koloniale tijdperk die hij met de meeste Indonesiërs deelt.

Fons Strijbosch was hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij schreef eerder De Vrolijke Revolutie (2013).

Fons Strijbosch
Terug naar Lombok
Verhaal van een nooit gedroomde reis
Uitgeverij Wouter Roelants, Nijmegen

Be the first to comment on "Lezersmiddag i.s.m. Pelita"

Leave a comment