Medisch toerisme naar Taiwan populair

Taiwan raakt meer en meer in trek als bestemming voor een medische behandeling of voor een complete gezondheidscheck. De kosten bij de tandarts of specialist zijn daar stukken lager evenals de kosten van een uitgebreide APK van de gezondheid, terwijl de kwaliteit van de medische behandeling hoog staat aangeschreven. Volgens gegevens van het Taiwanese ministerie van Gezondheid en Welzijn, hebben 305.600 buitenlandse toeristen in 2017 om medische reden een bezoek gebracht aan Taiwan. Mond tot mond reclame wakkert nu ook de belangstelling in Nederland aan. Het is tekenend voor de groeiende reputatie in de wereld van de medische sector op Taiwan. Om hierop in te spelen, zijn zeven gerenommeerde Taiwanese ziekenhuizen, medische en tandheelkundige klinieken een alliantie aangegaan om samen de promotie van hun medische diensten in het buitenland te verzorgen. Taiwan is ook het eerste land in Azië met een algemene ziektekostenverzekering. Om de kwaliteit van de medische dienstverlening aan toeristen te kunnen waarborgen, dient Taiwan te beschikken over de jongste gegevens over ziekten, behandelingen, medicijnen en conclusies van experts van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Ook voor de bescherming van de eigen bevolking tegen besmettelijke ziekten van buiten is deze informatie voor Taiwan belangrijk. Daar ontbreekt het nu aan, zegt Tom Chou, de Taiwanese vertegenwoordiger in Nederland.

Als knooppunt voor vluchten in Oost-Azië loopt Taiwan ook risico bij een uitbraak van besmettelijke ziekten in de regio. Uitsluiting van deelname aan bijeenkomsten en activiteiten van de WHO, maakt Taiwan daarom kwetsbaar voor overdraagbare aandoeningen. Participatie in de WHO in de jaren vanaf 2009, stelde Taiwan in staat om op tijd informatie te verkrijgen voor de preventie of aanmelding van besmettelijke ziekten en tegelijkertijd zijn medische expertise en ervaring te delen en bij te dragen aan de wereldgezondheid. Door vanaf 1996 voor US$6 miljard te hebben bijgedragen aan internationale medische en humanitaire hulp, heeft Taiwan direct of indirect bijgedragen aan het welzijn van miljoenen mensen in meer dan 80 landen, aldus Chou.

Ondertussen heeft Taiwan zelf een uitgebreid preventiesysteem opgebouwd en vele trainingen en workshops georganiseerd om de capaciteit ter voorkoming van de verspreiding van ziekten op te bouwen en is het bereid om zijn professionele en pragmatische deelname in de WHO te continueren.

Taiwan heeft de WHO nodig ter bescherming van de eigen bevolking, terwijl de WHO het zich eigenlijk niet kan veroorloven om de gezondheid van burgers in de regio en uiteindelijk in de wereld te riskeren door de uitsluiting van Taiwan. Volgens Chou zorgt dit voor een fatale zwakke plek in de veiligheid van de wereldgezondheid en is Taiwan het enige land in de wereld dat moet vechten voor ‘toestemming’ om andere landen te helpen bij de bescherming of bevordering van de volksgezondheid en verdient Taiwan alle steun om zijn bijdrage aan de wereldgezondheid te continueren. Taiwan is vorig jaar niet uitgenodigd voor de jaarvergadering van de WHO en heeft voor dit jaar nog geen uitnodiging ontvangen.

Be the first to comment on "Medisch toerisme naar Taiwan populair"

Leave a comment