Opening Asian Library: alles onder één dak

In aanwezigheid van koningin Maxima werd afgelopen maand in de monumentale Leidse Pieterskerk de Asian Library feestelijk geopend. De nieuwe bibliotheek met meer dan vijf miljoen boeken en meer dan een miljoen e-boeken huist op de transparante bovenverdieping van de universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel. Met zijn dertig strekkende km aan boeken is het een van de grootste ter wereld. Wat betreft Indonesië herbergt de nieuwe bibliotheek zelfs de allergrootste collectie. De ceremonie in de kerk werd opgeluisterd door gamelanmuziek en Balinese dans. Onder de internationale gasten was ook sultan Hamengkubuwono X van Yogyakarta.

De Asian Library is mede zo omvangrijk door het overnemen van collecties van de – intussen opgeheven – bibliotheken van het Tropeninstituut Amsterdam en het KITLV, het Koninklijk Instituut voor Taal- , Land- en Volkenkunde in Leiden. “De expertise en verzamelingen van beroemde professoren en autoriteiten hebben deze universiteit een vooraanstaand kenniscentrum van Azië gemaakt,” aldus rector Stoker van de Universiteit Leiden. Hij overhandigde koningin Maxima het eerste exemplaar van de Voyage of discovery, exploring the collections of the Asian Library. Zuid- en Zuidoost-Azië en Oost-Azië passeren de revue in een twintigtal essays en tal van afbeeldingen. West-Azië schittert door afwezigheid, wat tekenend mag heten voor de focus van de collectie.

De Azië-bibliotheek bevat naast boeken ook oude landkaarten, prenten en handschriften, onder andere verzameld door sinoloog Robert van Gulik, bekend van zijn Rechter Tie verhalen. Foto’s zijn er ook zoals die van Jan Banning uit zijn serie Sporen van oorlog over Indonesische en Nederlandse overlevenden van de Birma- en Pekan Baru- spoorlijn. En er is eigentijds materiaal in de vorm van geluidsfragmenten, muziek, video en film. De bibliotheek is voor iedereen toegankelijk, ook digitaal. Zo kun je als je zin hebt meer dan duizend Noord-Koreaanse posters op je eigen computer bekijken. (W.v.R.)

www.leidenuniv.nl
Voyage of discovery. Redactie Alexander Reeuwijk. Leiden University Press. Gebonden € 59,50

Be the first to comment on "Opening Asian Library: alles onder één dak"

Leave a comment