Verkiezingen Taiwan

“De verkiezingsuitslag van januari in Taiwan betekent een sterk signaal richting China dat wij het model van 2 systemen 1 land nooit zullen aanvaarden. De recente gebeurtenissen in Hongkong zijn het bewijs dat dit systeem heeft gefaald”, zegt Hsin Hsin Chen van het Taipei Representative Office in Den Haag. “Gelukkig is dit signaal nu ook bij de meeste democratische landen opgevangen. Zelfs Nederland begint de risico’s van de agressieve buitenlandpolitiek van China in te zien”, vervolgt zij.
Volgens de ambassadeur vrezen steeds meer landen dat er gezamenlijke waardes op het spel staan: democratie, vrijheid van meningsuiting. Meer dan tachtig landen hebben president Tsai Ing-wen (DPP) gefeliciteerd met haar overwinning en dus haar tweede termijn. De partijen die meer toenadering zoeken met de Volksrepubliek China hebben zwaar verloren. Taiwan lijkt iets minder geïsoleerd te staan door de ontwikkelingen in Hongkong. Onlangs stemde het Nederlandse parlement in met een oproep om Taiwan meer te betrekken in internationale fora. Hsin Hsin Chen: “Dat is belangrijk. Want wij moeten kunnen meepraten over internationale maatregelen die ons raken. Het beste voorbeeld is de crisis rond het coronavirus. Ook de EU heeft al een akkoord gegeven om de economische banden te formaliseren. Dat moet nog bekrachtigd worden.”
Taiwan wordt door minder dan twintig landen erkend als soevereine staat. China beschouwt het nog altijd als een afvallige provincie.