Reisbeperkingen Down Under

Nieuw-Zeeland
De Nieuw-Zeelandse minister-president Jacinda Ardern heeft vanwege het coronavirus nieuwe reisbeperkingen aangekondigd. Alle reizigers die vanuit het buitenland naar Nieuw-Zeeland komen moeten 14 dagen in quarantaine.
Reizigers die vanaf vandaag (16 maart 2020) aankomen in Nieuw-Zeeland, zal worden gevraagd om zelf twee weken in quarantaine te gaan. Hoe ze dat precies moeten doen, maakt de regering later bekend. Zo komen er bijvoorbeeld adviezen over de manier waarop reizigers het openbaar vervoer moeten gebruiken als de quarantaine-wetgeving op hen van toepassing is. De maatregelen zijn 16 dagen van kracht. Reizigers die via of vanuit Iran of China vliegen mogen sowieso niet het land binnenkomen.
Ook cruiseschepen worden geweigerd en deze maatregelen is tot 30 juni 2020 van kracht.
Australië
De Australische overheid heeft de reisbeperkingen ook aangescherpt. Mensen vanuit (of via) China, Iran en Zuid-Korea mogen het land niet in. Het reisverbod geldt voor mensen die de afgelopen veertien dagen in een van de drie genoemde landen zijn geweest. Italianen komen het land nog wel in, maar zij moeten eerst een test afleggen. Zij krijgen onder andere vragen bij het inchecken en temperatuurcontroles.
Alle internationale reizigers die vanaf zondag 15 maart 2020 aankomen in Australië moeten verplicht 14 dagen in zelf-isolatie. Cruiseschepen uit buitenlandse havens zijn de komende 30 dagen niet welkom in het land. “We zullen moeten wennen aan een aantal veranderingen in onze manier van leven”, aldus minister-president Scott Morrison.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders die nog op reis willen of op dit moment vast zitten in het buitenland aan om contact te leggen met de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij en aanwijzingen van lokale autoriteiten te volgen. “Het ministerie en de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland monitoren nauwlettend wat de gevolgen van de maatregelen zijn voor Nederlandse reizigers in die landen en proberen hen zo goed mogelijk te informeren. In dringende situaties wordt, zoals gebruikelijk, consulaire bijstand geboden”, laat een woordvoerder weten.