Taiwan zoekt steun ICAO

Luchtvaart
Taiwan heeft een sleutelpositie in de vliegroutes van de Azië-Pacific en onderhoudt al lang nauwe banden in het luchtvervoer met landen en gebieden in de regio. Toch heeft het land geen toegang tot de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO).
De Taipei Flight Information Region (Taipei FIR), waarvoor Taiwan verantwoordelijk is, reguleert het grote aantal vliegbewegingen in het luchtverkeer in Oost-Azië en heeft in 2018 zijn diensten verleend aan 1,75 miljoen gecontroleerde vluchten. Een stijging van 5,8 procent ten opzichte van 2017. Eind 2018 hadden de 17 luchthavens van Taiwan 68,9 miljoen passagiers verwerkt. Rond de 92 luchtvaartmaatschappijen vlogen van en naar Taiwan, voerden op 313 routes passagiers- en vrachtvluchten uit en verbonden wereldwijd 149 steden met elkaar.
Taiwan is een actieve stakeholder in de internationale burgerluchtvaart en de Taipei FIR is een onlosmakelijk onderdeel van het wereldwijde netwerk van FIR’s. Op grond van technische, professionele en pragmatische overwegingen heeft Taiwan dringend behoefte aan directe communicatiekanalen met de ICAO om de meest actuele voorschriften en protocollen te ontvangen en de veiligheid van het luchtvervoer van passagiers en vracht te kunnen garanderen.
Omdat de ICAO dit jaar zijn 75-jarig jubileum viert en zijn 40e vergadering in september plaatsvindt, vraagt Taiwan opnieuw aan de internationale gemeenschap om de ICAO aan te sporen de professionele en constructieve deelname van Taiwan mogelijk te maken.