Thailand: een walhalla voor vegetariërs

Op 1 oktober j.l. werd wereldwijd de World Vegetarian Day gevierd. Deze dag is in het leven geroepen om mensen bewust te maken van de voordelen van een vegetarische levensstijl. De Thaise keuken behoort tot één van de meest geliefde keukens van de wereld en laat deze nou heel geschikt zijn voor de vegetariër. Van tofu en heerlijke tropische vruchten tot een variatie aan groenten. Aan ingrediënten geen gebrek voor kleurrijke en smaakvolle vegetarische gerechten. De maand oktober staat in Thailand in het teken van het vegetarische festival. In deze maand reinigt de bevolking hun lichaam gedurende negen dagen door geen vlees te eten.

Thailand vegetarisch

De vegetarische keuken
Wie aan Thailand denkt, denkt vaak aan pittig eten in combinatie met vlees en vis. Maar de Thaise keuken leent zich ook perfect voor vegetarische gerechten. Hoewel Chiang Mai de hoofdstad van de vegetarische keuken wordt genoemd, heeft het zuiden van Thailand een groot aanbod aan vegetarische restaurants, waaronder in Phuket. Doordat er in de 19e eeuw een grote Chinese gemeenschap is geëmigreerd naar Phuket, heb je de vega hotspots hier voor het uitkiezen. Van hippe tentjes tot kleine streetfood markten, hier eet je vegetarisch op z’n best.

Thailand vegetarisch

De beste vega hotspots in Phuket
The Vegan Table in Phuket opende in 2018 haar deuren en is erg populair onder de Thaise bevolking. Hier geniet je van summer rolls met gerookte tofu, zuudesem toast met toppings als avocado en champignons. Of kies de veganistische cheesecake, de specialiteit van het restaurant. Voor gezond, vers én vegetarisch eten ben je hier op de juiste plek!
Een andere aanrader is Dok Bua. Dit kleine maar charmante restaurant werkt met biologische en lokale producten en biedt een uitgebreid vegetarisch menu. Gastvrijheid staat hier hoog in het vaandel. Het personeel past gerechten graag aan op de wensen van hun klanten. Must-try gerechten zijn de groenten tempura met dip en de pittige salade met groenten en vleesvervanger.
Phuket Vegetarian Festival
De Chinese gemeenschap van Phuket organiseert ieder jaar in oktober het Phuket Vegetarian festival. Dit festival is het meest spectaculaire festival op het eiland. Er zijn verschillende festiviteiten met o.a. een drakendans, vuurwerk en er vinden excentrieke en vaak ‘enge’ religieuze rituelen plaats. Zij zijn ervan overtuigd dat deze heilige rituelen geluk brengen. Dit jaar vond er een aangepaste versie plaats waarbij Thaise restaurants een week lang werden omgetoverd tot vega restaurants. De van origine al vegetarische restaurants serveerden afgelopen week hun beste vega gerechten.