Thais strand opnieuw gesloten

Maya Bay, een Thaise baai die wereldberoemd werd dankzij de Hollywoodfilm ‘The beach’ (2000), wordt tijdens het regenseizoen twee maanden lang afgesloten voor toeristen. Volgens Thaise autoriteiten gebeurt dat om veiligheidsredenen, maar ook om de natuur rust te geven. In 2018 werd de baai ook al eens afgesloten op aandringen van mariene biologen.

Even geen selfies, coole poses of kaartjes vanuit de iconische Maya Bay op de Thaise archipel Ko Phi Phi. De autoriteiten hebben beslist om het beroemde filmstrand uit de kaskraker The Beach (met Leonardo Di Caprio) van augustus tot 30 september af te sluiten voor het publiek.
Het zou gaan om een maatregel die de veiligheid van toeristen tijdens het regenseizoen moet waarborgen. Die meren namelijk aan met traditionele sloepen die door de hoge golven moeilijk onder controle te houden zijn. Daarnaast zou ook natuurherstel een grote rol spelen. 

Maya Bay

Niet eerste sluiting
In 2018 ging de baai al eens dicht op aandringen van mariene biologen. Volgens wetenschappers heeft het massatoerisme een bijzonder slechte invloed op de lokale fauna en flora. Dagelijks voeren tientallen boten met honderden toeristen door het felblauwe water. Daardoor raakten koraalriffen beschadigd en vluchtten de zwartpunthaaien. Drieënhalf jaar geleden kreeg de baai vervolgens de kans om zich te herstellen. Pas in januari 2022 waren toeristen opnieuw toegelaten, al waren boten met motor voortaan verboden en mochten mensen er ook niet meer duiken of snorkelen. De autoriteiten willen van de twee maanden durende sluiting nu een jaarlijkse pauze maken. In augustus en september kan Maya Bay voortaan dus even op adem komen terwijl in Thailand het regenseizoen woedt.

Bron: VRT.be
Foto’s: Shutterstock