Unieke ervaringen die je reis naar Japan nóg onvergetelijker maken

Achter de hightech façade van Japan gaat een oosterse wereld met diepgewortelde tradities schuil. De ene dag kijk je je ogen uit in de moderne metropool Tokyo, waar miljoenen mensen zich dagelijks verplaatsen door de straten die kleurrijk verlicht worden door felle neon billboards. De andere dag dompel je jezelf onder in de Japanse cultuur in Takayama, een stadje in de Japanse Alpen waar de straten een en al geschiedenis ademen. Tijdens een rondreis door Japan kijk je je ogen uit, maar wil je jouw reis nóg onvergetelijker maken? Ga dan op pad met een Nederlandse local in Kyoto, woon een sumotraining bij in Tokyo, overnacht bij de monniken op Mount Koya of wandel een deel van de pelgrimsroute Kumano Kodo. Benieuwd geworden naar deze unieke ervaringen? In dit artikel vertellen we je er alles over!


Ontdek Kyoto op klompen
Nee, niet létterlijk natuurlijk! Samen met een Nederlandse local ga je op stap in het culturele hart van Japan en kom je op plekken die je zelf niet zo snel vindt. De Nederlandse gids kan je alles vertellen: welke hoogtepunten je écht niet kunt missen, waar je de beste restaurants vindt en waar in Kyoto je lekker door een park kunt slenteren. Maar je kunt de gids ook het hemd van het lijf vragen voor de beste praktische tips, zoals het kopen van een treinkaartje of het uitvogelen van de metrolijnen. Kortom, de stadstour door Kyoto met een Nederlandse local is helemaal op maat samen te stellen, zodat je zeker weet dat je het culturele hart van Japan op een hele bijzondere manier ontdekt.

Stadstour-Kyoto
Stadstour Kyoto

Dompel je onder in de Japanse traditie van sumoworstelen
Sumoworstelen vindt zijn oorsprong in het oude Japan en begon ooit als een rituele dans voor de Shinto-goden. Tegenwoordig is sumoworstelen uitgegroeid tot de nationale sport van Japan en trekken de zes Grand Sumo Tournaments jaarlijks veel aandacht. Dompel je onder in één van Japans tradities en woon in volledige stilte de sumotraining bij in een échte sumostal in Tokyo, een heya. De kans is groot dat je tijdens het partijtje sumoworstelen vele rituelen en tradities ziet, zoals de shiko (symboliseert kracht en vastberadenheid), de chiri-chozu (een ritueel om boze geesten te weren en geluk te brengen) en de shinpan (een rituele buiging om respect te tonen voor de autoriteit van de scheidsrechters). Het is met recht een unieke ervaring!

Temple Stay: overnacht bij de monniken op Mount Koya
Overnacht bij de monniken op Mount Koya en ervaar boeddhistische rituelen en ceremonies, zoals ochtendgebeden en meditaties, van dichtbij. De monniken kunnen je uitleg geven over de betekenis en uitvoering van deze rituelen, zodat je beter begrijpt hoe de rituelen jou kunnen helpen. Je verblijft in een traditionele Japanse kamer, die vaak is ingericht met tatami-matten en futons. Tijdens het verblijf trakteren de monniken je op shojin-ryori, een boeddhistische vegetarische maaltijd. Als heilige plek en spiritueel oord is er op Mount Koya veel ruimte voor rust en (zelf)reflectie. Bovendien is Koya-san op een berg gelegen, waardoor je midden in de natuur verblijft. Hier ga je zonder twijfel zen weg.

Stadstour-Kyoto
Mount Koya
Foto: Shutterstock via VNC Asia

Treed in de voetsporen van pelgrim
Het schiereiland Kii is één van de meest afgelegen en mystieke gebieden van Japan. Al meer dan duizend jaar bewandelen Japanners hier de Kumano Kodo, een netwerk van pelgrimsroutes. De verschillende routes voeren je langs boeddhistisch en shintoïstisch cultureel erfgoed, waardoor het bewandelen van (een deel van) de Kumano Kodo de ultieme mix van natuur en cultuur is. Wandel zelf een deel van de Kumano Kodo pelgrimsroute en trek over beboste bergen en langs heilige tempels. Je kunt kiezen voor een dagwandeling tijdens je rondreis door Japan, maar ook voor een meerdaagse excursie, waarbij je al wandelend en varend de Kumano Kodo verkent. Trek je wandelschoenen aan en ga op pad!

Nieuwsgierig geworden? Je leest alles over de unieke ervaringen én de rondreizen van VNC Asia Travel door Japan op  www.vnc.nl

Foto’s: VNC Asia Travel behalve waar anders aangegeven