Vanuit Azië Nederlandse sites bekijken? Unblock content met een VPN

Als je in Azië aan het reizen bent, kan het maar zo zijn dat je te maken krijgt met een aantal blokkades als je Nederlandse websites bezoekt. In Azië zijn de regels wat betreft internetcensuur vaak een stuk strenger dan je gewend bent van het leven in de Europese Unie. Daardoor kan het gebeuren dat je geen toegang krijgt tot een bepaalde app of website omdat je in Azië bent. Dit noemen we geoblocks (‘geografische blokkades’). Zo’n blokkade wordt meestal opgeworpen door het land waar je op dat moment verblijft. Bijvoorbeeld omdat een website tegen lokale wetten en regels is, of omdat de overheid niet wil dat je bepaalde informatie kunt opvragen. Gelukkig kun je dit soort blokkades gemakkelijk ongedaan maken aan de hand van een Virtual Private Network (VPN). Let op: in Azië mag je niet zomaar overal een VPN-dienst gebruiken. Zoek dit dus van tevoren goed uit, omdat je anders kans loopt op een boete of celstraf.

VPN gebruiken in Azië
Ook in Azië is het mogelijk om bepaalde blokkades op websites en apps te omzeilen. Het is wel belangrijk dat je van tevoren uitzoekt of je een VPN-dienst mag gebruiken. In sommige landen is het gebruik van deze diensten verboden. Raadpleeg daarom altijd eerst de lokale wetten en regels in een land en lees ook de gebruiksvoorwaarden van de dienst die je probeert op te vragen. De regels en wetten kunnen namelijk heel anders zijn dan dat je in Nederland gewend bent. In sommige gevallen kun je er zelfs een fikse straf voor oplopen. Maar als een VPN-dienst in het land legaal is, kun je censuur ongedaan maken.

Meestal kun je een Nederlandse website of app niet gebruiken omdat deze in het buitenland gecensureerd is. In Aziatische landen zoals in China komt online censuur veelvuldig voor. Overheden van bepaalde landen blokkeren delen van het internet. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat de politieke stabiliteit van het land stabiel blijft, of om je te dwingen de traditionele waarden van een land te volgen. Soms is er een economische reden waarom een website geblokkeerd wordt. In de meeste gevallen gaat het dan om social media, zoals bijvoorbeeld Facebook, Skype en WhatsApp. Dat is erg vervelend als je aan het backpacken bent in Azië en graag even met je ouders in Nederland wilt bellen.

Censuur omzeilen met een VPN In landen zoals China en Turkije worden bepaalde diensten geblokkeerd en gecensureerd. Er zijn in Azië redelijk wat landen die diensten blokkeren in verband met censuur. Bijvoorbeeld Facebook of nieuwswebsites. Dat gebeurt niet alleen in Azië, maar ook in andere delen van de wereld. Met het censureren van Nederlandse websites wil de overheid de vrijheid van meningsuiting inperken. Het gaat in tegen de mensenrechten en alleen al deze reden is voldoende om de censuur ongedaan te maken met een VPN (Virtual Private Network).

Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat naar China, kun je geen gebruikmaken van WhatsApp. Dergelijke diensten kun je wel vanuit andere landen gebruiken. Deze censuur omzeil je door gebruik te maken van een VPN op je smartphone, laptop of tablet. Je internetverbinding in het verblijfsland wordt dan omgeleid naar de servers van de VPN-dienst. Zo kun je zelf een locatie kiezen. Vanuit Azië kun je verbinding maken met een server in het datacenter in Amsterdam. Op die manier krijg je een Amsterdams IP-adres en kun je de diensten weer gebruiken zoals je gewend bent.

Waarom je een VPN-dienst in Azië wilt gebruiken
Zeker in Azië ben je beter af met het gebruik van een VPN-dienst. De overheden kijken maar wat graag mee naar wat jij online allemaal aan het doen bent. Met een VPN-dienst kun je je verbinding afschermen, zodat je niet alleen naar Nederlandse diensten kunt surfen, maar ook je online privacy vergroot. In Turkije kun je bijvoorbeeld Wikipedia niet bezoeken. Ben je klaar met de censuur in het land waar je nu bent? Neem dan een abonnement op een VPN-dienst. Maak een account aan en download en installeer de bijhorende software. Log vervolgens in en klik op het land waarmee je verbinding wilt maken. Zo kun je vanuit een Aziatisch land toch een Nederlands of Duits IP-adres verkrijgen. Daarna kun je genieten van het vrije internet.