De wereld van de Chinezen: Aflevering 7 – Nederland

China speelt wereldwijd een steeds grotere rol. Onder president Xi Jinping wordt fors geïnvesteerd in verbinding en samenwerking en bedrijvige Chinezen vestigen zich in groten getale in het buitenland. In de VPRO-reisserie De wereld van de Chinezen zoekt documentairemaker en China-expert Ruben Terlou hen op. Wie zijn ze, wat willen ze bereiken en wat voor impact heeft hun aanwezigheid op de lokale bevolking?

De-wereld-van-de-Chinezen

Nadat we Chinezen over de hele wereld hebben gezien, werpt Ruben Terlou in de zevende en laatste aflevering een blik op de Chinese aanwezigheid in Nederland. Wie zijn de Chinezen die zich in ons land hebben gevestigd eigenlijk?
In Giethoorn volgen we een vindingrijke Chinese ondernemersfamilie die van alle markten thuis is: van een florerende melkpoederhandel tot vakantiehuisjes voor Chinese toeristen en een Chinees restaurant. Aan de Universiteit van Groningen ontmoet Ruben een natuurkundestudent die juist op het punt staat terug te keren naar China. Met zijn hier opgedane wetenschappelijke kennis ligt er nu in China een gouden kans voor hem.

De-wereld-van-de-Chinezen

Anderzijds biedt de Chinese expansie voor Nederlandse zakenlieden ook kansen. In Tilburg zien we zien hoe een Brabantse ondernemer een logistiek imperium heeft opgebouwd door zaken te doen – via de spoorlijn van de Nieuwe Zijderoute – met de Chinese staat. Er zijn ook Chinezen die hun hele leven al in Nederland wonen maar wiens verlangen naar hun moederland China steeds groter wordt; geadopteerde kinderen delen met Ruben de worsteling met hun identiteit.

De wereld van de Chinezen: zondag 21 februari, 20.20 uur, VPRO, NPO2