Wereldrecord zonneauto

Australische studenten hebben met hun zonneauto een nieuw wereldrecord gehaald voor de snelste duizend kilometer die op maar één acculading is gereden. De zonneauto Sunswift 7 van de University of Sydney heeft op één volle acculading duizend kilometer afgelegd in elf uur en 52 minuten. Dat was goed voor een nieuw Guinness book of World Record.

De auto reed een gemiddelde snelheid van 84 kilometer per uur. De Sunswift 7 weegt maar vijfhonderd kilo, ongeveer een kwart van het gewicht van een Tesla Model S. De wagen is zo licht doordat hij niet beschikt over allerlei onderdelen die normale personenauto’s wel hebben, zoals airbags, airco, ABS-remmen en ruitenwissers. De auto haalt door de aanpassingen een zeer hoge aerodynamische efficiëntie. De Sunswift 7 heeft een zogeheten luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,095. Ter vergelijk: de Nederlandse zonneauto Lightyear 0 heeft een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,175. De Sunswift 7 komt echter niet op de markt. De zonneauto reed de afstand op een snelwegcircuit en de wagen wisselde om de paar uur van bestuurder. Ook stond de auto bijna een kwartier stil vanwege een probleem met het beheer van de accu, maar dat werd nog net enkele seconden binnen de toegestane limiet van vijftien minuten opgelost.

De Sunswift neemt dit jaar deel aan de zonnerace World Solar Challange, die in het verleden meermaals werd gewonnen door studententeams van Nederlandse universiteiten. Ook de oprichters van Lightyear deden eerder mee aan de World Solar Challenge.

Bron: RTL Nieuws