Ontdek de culinaire schatten van Japan

Japan is een paradijs voor fijnproevers, met een rijke culinaire traditie die varieert van verfijnde sushi tot smakelijke street food-specialiteiten. Ondanks dat heel wat Japanse gerechten reeds een bekende favoriet zijn, heeft Japan nog veel meer te bieden voor echte foodies. Ook voor veganisten en vegetariërs serveert de Japanse keuken heerlijke gerechten. Laat je inspireren.

Afbeelding boven artikel: Traditionele Izakaya
Foto: Johnny Greig

Sushi in Toyama
Bij een bezoek aan Toyama, de stad die bekend staat om haar zeevruchten en rijstproductie, is het proeven van de “Toyama Bay Sushi” een must. De verse vis en zeevruchten uit de Toyama-baai maken de sushi hier uitzonderlijk smaakvol en weerspiegelen de rijkdom van de zeevruchten en trots van de regio.

De baai, bekend als het visreservoir van de natuur, is het habitat van een grote verscheidenheid aan vissen. De bijzondere omgeving is gecreëerd door het hoogteverschil tussen de bergpieken van 3.000 meter hoog en de diepte van 1.000 meter in de baai zelf. In combinatie met de seizoensgebonden vis en het vakmanschap van de sushi-artisans, is de sushi van Toyama een unieke culinaire ervaring.

Drie redenen waarom het overheerlijk is:

  • de vis is vers gevangen, verkocht en bereid
  • het water van de “sneeuw- en groene dammen” produceert smaakvolle rijst 
  • wisselende seizoenen zorgen voor een gevarieerde visvangst in de Toyama
Foto Toyama Tourism Promotion Organization
Foto: Toyama Tourism Promotion Organization

Wakayama: De wereld van Ume en Umeshu
Wakayama, gelegen aan de zuidwestkust van het Kii-schiereiland, biedt zowel de natuurlijke als de spirituele ervaringen van Japan. Deze regio herbergt enkele van de meest heilige plaatsen en mooiste stranden van Japan, waaronder het oude tempelcomplex van Koyasan, en de Kumano Kodo-pelgrimsroute. Op 7 juli viert Wakayama de 20e verjaardag van de Unesco-Werelderfgoed Kumano Kodo-pelgrimsroutes.

Als grootste producent van ume (pruimen) in Japan, goed voor meer dan 60% van de binnenlandse productie, is Wakayama ook een gastronomische parel. Umeboshi, de zoute ingelegde pruimen, zijn een delicatesse die diepgeworteld zijn in de Japanse keuken. Daarnaast is Umeshu, een zoete likeur gemaakt van pruimen, een populaire drank in Japan.

Foto Umeboshi-Wakayama Tourism Federation
Foto: Umeboshi-Wakayama Tourism Federation


Okonomiyaki en Takoyaki in Osaka

Osaka is beroemd om zijn heerlijke streetfood, en geen bezoek aan deze bruisende stad is compleet zonder het proeven van Okonomiyaki en Takoyaki. Vaak omschreven als een hartige pannenkoek, Okonomiyaki is gevuld met ingrediënten zoals kool, vlees, en zeevruchten. Takoyaki zijn heerlijke bolletjes deeg gevuld met stukjes octopus, gebakken in speciale pannen. Beide een feestje voor de smaakpapillen, net zoals heel wat andere streetfood specialiteiten in Osaka.

process to cooking takoyaki most popular delicious snack of japan
Bereiden van takoyaki
Foto: Martin Hosmart

Ramen in Fukuoka
Iconische ramen, die eet je in Fukuoka, aan de noordkust van Kyushu. De stad is bezaaid met yatai (straatkraampjes) waar je kunt genieten van een kom dampende ramen, perfect voor een authentieke culinaire ervaring. Yatai zijn een integraal en onweerstaanbaar onderdeel van de culinaire scene van Fukuoka. Elke avond komen bij deze tijdelijke eetstalletjes vanaf 18u00 tot in de vroege uurtjes locals en toeristen in de rij staan om het beste streetfood te proeven. Schouder aan schouder met je buren, geniet je van heerlijke ramen, vers gegrilde yakitori of een oden (fish cake stew) en kom je in contact met de lokale cultuur en bevolking.

Foto Fukuoka City
Foto: Fukuoka City

Hitsumabushi, een delicatesse uit Aichi
Aichi Prefectuur, de op een na grootste producent van paling in Japan, staat bekend om zijn heerlijke Hitsumabushi. Dit populaire gerecht wordt bereid met lokaal gekweekte, hoogwaardige “unagi” (paling). De paling wordt gegrild met een rijke tamari saus (glutenvrije soyasaus) en geserveerd in een “ohitsu” (houten kom) met rijst.

Deze delicatesse wordt in drie verschillende stappen gegeten. De eerste kom is simpelweg rijst en kabayaki – gegrilde paling op smaak gebracht met tamarisaus. De tweede kom wordt geserveerd met een keuze aan condimenten zoals lente-uitjes, gedroogd zeewier of wasabi voor wat extra pit. Tot slot voegt de derde kom hete bouillon toe boven op die extra smaken om ze allemaal te combineren. Het is een unieke culinaire ervaring die niet overgeslagen mag worden.

Japan biedt een ongeëvenaarde culinaire ervaring die elke fijnproever zal bekoren. Of je nu geniet van de verfijnde sushi in Toyama, de hartige streetfood in Osaka, de traditionele smaken van Wakayama, de heerlijke ramen in Fukuoka of de unieke Hitsumabushi in Aichi, er is altijd iets nieuws en spannends om te ontdekken.

Foto Nagoya Convention&Visitors Bureau
Foto Nagoya Convention & Visitors Bureau

Voor meer informatie ga naar www.japan.travel/en/uk/