Cheeta’s terug in India

Er rennen weer wilde cheeta’s rond in India, en dat voor het eerst in zeventig jaar. Acht cheeta’s worden vanuit Afrika overgebracht naar een nationaal park in de staat Madhya Pradesh, in de hoop het dier opnieuw in zijn natuurlijke habitat te introduceren. De cheeta of het jachtluipaard staat bekend als het snelste landdier ter wereld. In volle sprint haalt hij een snelheid tot 113 kilometer per uur.

Vroeger kwam de cheeta in groten getale voor in het grootste deel van Afrika én in Azië. De Aziatische cheeta leefde in een gebied dat zich uitstrekte van het Arabische schiereiland tot Zuidwest-Azië. Maar het roofdier is er in het wild zo goed als verdwenen, op een uiterst kleine populatie in Iran na. Daar zouden naar schatting nog maar twaalf exemplaren leven.

Cheeta

Ook in India was de cheeta een essentieel onderdeel van het ecosysteem. Maar een combinatie van de jacht, verlies van natuurlijke leefomgeving en gebrek aan voedsel maakte dat het dier er snel verdween. Sinds 1952 is de cheeta in het wild in India officieel uitgestorven. De herintroductie valt niet toevallig samen met de 75ste verjaardag van de onafhankelijkheid van India, dat vroeger een Britse kolonie was. India wil de cheeta op die manier vieren als een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed. 

Bron: VRT.be
Foto’s: Shutterstock