Australische konijnenplaag begon in 1859 met slechts 24 dieren

De konijnenplaag die Australië jaarlijks honderden miljoenen kost, begon ruim 150 jaar geleden met de import van slechts 24 dieren. Sindsdien explodeerde het aantal konijnen in een tempo dat voor zoogdieren ‘ongekend’ is. Ieder jaar wisten de konijnen zich over een gebied van 100 kilometer te verspreiden.

Konijnenplaag

Zo’n vijftig jaar na het importeren van het eerste konijn in 1859 wisten de dieren zich over heel Australië te verspreiden. Dat komt naar voren in nieuw onderzoek waar de Britse krant The Guardian over schrijft. Konijnen kosten Australische boeren jaarlijks naar schatting bijna 140 miljoen euro omdat zij landbouwgewassen opeten. Daarnaast zijn er aanzienlijk meer roofdieren zoals vossen en wilde katten in gebieden waar veel konijnen leven, waardoor dieren die van oorsprong in Australië leven gevaar lopen.

Lang bleef het onduidelijk wanneer de eerste konijnen in Australië werden geïmporteerd, want de dieren leven er van oorsprong niet. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat er in 1788 al eens vijf konijnen naar Sydney werden gehaald. In de jaren die volgden werden er zeker negentig keer konijnen uit Europa geïmporteerd, maar nooit leidde het tot een explosie van de populatie.

Dat veranderde in 1859 met de komst van 24 konijnen uit het Britse Baltonsborough toen ene Thomas Austin in Barwon Park in de deelstaat Victoria de dieren van zijn broer kreeg. Na drie jaar tijd ging het al om duizenden konijnen, stellen de onderzoekers.

Ook in Nieuw-Zeeland
Uit onderzoek van het DNA van bijna tweehonderd konijnen uit Australië, Tasmanië, Nieuw-Zeeland, Engeland en Frankrijk blijkt dat de konijneninvasie die Australië vandaag nog teistert, werd veroorzaakt door deze 24 dieren.

Konijnenplaag

De konijnen konden zowel aan de oostkust van Australië als in de woestijn overleven en werden later ook naar Nieuw-Zeeland geëxporteerd, waar ze ook tot een plaag leidden. Volgens de onderzoekers laat de snelheid waarmee de konijnen uit 1859 zich over Australië verspreidden zien ‘hoe belangrijk het is dat er strenge controle aan de grens is’. In zowel Australië als Nieuw-Zeeland zijn er zeer strenge regels als het gaat om de invoer van dierlijke of natuurlijke producten omdat deze op de eilanden voor grote ecologische problemen kunnen zorgen.

Bron: RTLNieuws.nl
Foto’s: Shutterstock