Klimaatwet Nieuw-Zeeland

De regering van Nieuw-Zeeland heeft een wet doorgevoerd die banken, investeerders en verzekeraars verplicht om transparant te zijn over de klimaatimpact van hun beleggingen en producten. De wet is een wereldprimeur en zal naar verwachting de financiële sector duurzamer maken door rekening te houden met de effecten van klimaatverandering.

Financiële bedrijven van een zekere grootte worden dus verplicht om de klimaatimpact van hun investeringen aan te geven. Concreet gaat het om de tweehonderd grootste spelers op de financiële markt in Nieuw-Zeeland: grote verzekeraars, banken, beursgenoteerde bedrijven en vermogensbeheerders. Zo wil het land de financiële sector duidelijk maken dat investeringen met een hoge CO2-voetafdruk te risicovol geworden zijn, zowel financieel als ecologisch.

Volgens de regering zal het land hierdoor ook concrete stappen zetten richting de eigen klimaatdoelstellingen. Het land wil tegen 2035 al zijn energie halen uit hernieuwbare bronnen, om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn.

Klimaatwet Nieuw-Zeeland

Bron: MO.be
Foto’s: Shutterstock