Veilig internetten op reis in Azië

Tijdens een rondreis door Azië ga je het liefst zo licht bepakt mogelijk op pad. Daarom wint je smartphone het waarschijnlijk van een dikke reisgids voor het opzoeken van je volgende bestemming of mooie bezienswaardigheden om te bezoeken. Omdat internetten via je eigen bundel vanuit Azië een fortuin kost, maak je waarschijnlijk regelmatig gebruik van gratis openbare wifi-netwerken. Dat gaat echter gepaard met risico’s, dus het is belangrijk om jezelf online goed te beveiligen.
Het komt je vast bekend voor: even vanuit je hotelkamer opzoeken waar je ‘s avonds zult eten. Of vanuit het restaurant plannen maken voor de volgende dag, met je smartphone bij de hand. Het is natuurlijk erg makkelijk om even via internet de leukste hotspots of laatste nieuwtjes op te zoeken, maar let wel op hoe je het aanpakt.
Want zo makkelijk als het voor jou is om op een openbaar netwerk kort in te loggen, is dat het ook voor een cybercrimineel. Voordat je het doorhebt, is een hacker alweer uitgelogd en er met jouw gegevens vandoor. Met name als je inlogt, bijvoorbeeld in je e-mailaccount of bij je bank, loop je risico dat een kwaadwillende jouw inloggegevens te pakken krijgt.

Controleer het wifi-netwerk
Een andere aanpak die cybercriminelen hebben, is zelf een openbaar netwerk opzetten. Ze maken bijvoorbeeld bij een hotel een netwerk aan dat vrijwel identiek is aan het netwerk dat het hotel zelf aanbiedt. Daardoor kunnen gasten het netwerk van het hotel verwarren met dat van de hacker. Log je per ongeluk in op het verkeerde netwerk, dan is de kans groot dat jouw persoonsgegevens in handen komen van de hacker.
Controleer dus altijd goed of je met het juiste wifi-netwerk verbinding maakt. Vaak staat het netwerk van een hotel vermeld bij de receptie of ligt er een briefje op het nachtkastje in de hotelkamer met daarop de wifi-gegevens.

Bescherm je persoonsgegevens
Ook op officiële netwerken zonder wachtwoord loop je het risico dat cybercriminelen jouw gegevens buit maken. Daarom zijn extra beveiligingsmaatregelen geboden. Bescherm je persoonsgegevens met behulp van een VPN.
Een zogeheten Virtual Private Network zorgt ervoor dat anderen jouw persoonsgegevens niet meer kunnen uitlezen. Al je logingegevens en andere internetactiviteit worden namelijk versleuteld.
Een VPN-verbinding werkt als volgt: je verbindt via een VPN-app jouw apparaat aan een externe server. De gegevens van die server zijn vervolgens de enige gegevens die andere gebruikers kunnen ‘zien’.
Je kunt zelf kiezen via welke server jouw internetverbinding loopt. Kies je bijvoorbeeld voor een server in Nederland, dan lijkt het voor andere internetgebruikers alsof je in Nederland bent. Dat is vanaf dat moment je virtuele locatie.

Een VPN gebruiken
Wil je een VPN gebruiken, dan heb je een VPN-abonnement en een VPN-app nodig. Die zijn er in allerlei soorten en maten. Ben je op een budgetrondreis? Dan zijn er ook opties voor een gratis VPN.
Je doet er overigens verstandig aan om voorafgaand aan je reis alvast een VPN uit te kiezen en te installeren. In sommige Aziatische landen, zoals China, kun je VPN’s namelijk niet installeren, maar wel gebruiken.
Wanneer je te maken krijgt met lokale blokkades en censuur, kan een VPN ook uitkomst bieden. Schakel je een VPN-verbinding in en verbind je met een server in bijvoorbeeld Nederland, dan kun je alles op internet bereiken zoals je vanuit eigen land gewend bent.
Azië VPN

Foto: Shutterstock