Inwoners Futaba, de thuisbasis van de kerncentrale van Fukushima, terug naar huis

Elf jaar en zes maanden na de kernramp van Fukushima in Japan mogen ook de inwoners van Futaba opnieuw naar huis terugkeren. Futaba vormt samen met Okuma de thuisbasis van de kerncentrale van Fukushima en was de laatste gemeente waar een evacuatiebevel van kracht was. De Japanse overheid heeft dat bevel nu opgeheven omdat de stralingsniveaus rond de nucleaire site voldoende zijn gezakt.

In maart 2011 vond in Japan een aardbeving plaats met een kracht van 9.0 op de schaal van Richter. Bij de aardbeving en de tsunami die erop volgde kwamen 18.500 mensen om. In de kerncentrale van de Japanse prefectuur Fukushima kwam het tot een meltdown, een kernsmelting. Sinds de ramp werden meer dan 300.000 mensen geëvacueerd om hen te beschermen tegen radioactieve besmetting.

De reactoren van de kerncentrale van Fukushima staan in twee gemeenten, Okuma en Futaba. Ruim een decennium na de kernramp zijn de stralingsniveaus rond de nucleaire site gezakt en kunnen steeds meer mensen naar de regio terugkeren. Futaba was de laatste gemeente waar een evacuatiebevel van kracht was, maar de plaatselijke autoriteiten hebben nu groen licht gegeven aan de inwoners om eindelijk ook terug naar huis te keren. In 80 procent van de gemeente blijft wel een veiligheidswaarschuwing van kracht.

Futaba

Er wacht de plaatselijke autoriteiten een enorme klus om de gemeente herop te bouwen en het valt nog af te wachten hoeveel inwoners effectief zullen terugkeren.

Bron: VRT.be
Foto’s: Shutterstock