Tasmaanse tijgers weer terug?

Bijna honderd jaar geleden stierf de het dier uit, maar een team van Australische en Amerikaanse onderzoekers willen de Tasmaanse tijger nu weer tot leven wekken. Met een nieuwe gentechnologie moet de tijger over tien jaar weer rondlopen in de natuur. De grote vraag is nu: kan dit lukken én ook niet onbelangrijk, moeten we dit wel willen?

Tasmaanse tijger

De Tasmaanse tijger, die leefde op het Australische eiland Tasmanië, dankt zijn naam aan de strepen op zijn rug. Verder leek het dier niet zoveel op een tijger, eerder op een hond of een wolf. Ook belangrijk: het dier was een vleeseter en dat werd hem ook fataal. Uit angst dat de Tasmaanse tijger alle schapen op het eiland zou opeten, werd hij opgejaagd en afgemaakt door mensen.

Nu willen mensen het dier weer tot leven wekken. Wetenschappers van de Universiteit van Melbourne en het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Colossal, dat ook werkt aan het tot leven wekken van de mammoet, willen daarvoor een nieuwe DNA-techniek inzetten. 

Tasmaanse tijger

Nieuwe techniek met de quoll
Daarmee komen we op een nieuw terrein, vertelt wetenschapper Steven van der Mije van Naturalis, onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit. “Tot op heden is al een paar keer geprobeerd om een uitgestorven dier weer tot leven te wekken. Ook bij de Tasmaanse tijger. Ze gebruikten dan het DNA van een overleden Tasmaanse tijger en probeerden het dier te klonen. Maar verouderd DNA is vaak beschadigd, dus dat werkt niet goed.” Bij deze poging gaan ze niet voor het DNA van een overleden Tasmaanse tijger. Van der Mije: “Het idee is nu dat ze DNA gaan pakken van een soort die heel erg lijkt op de Tasmaanse tijger. In dit geval mogelijk een quoll (zie foto).” Het DNA van de quoll kunnen ze dankzij nieuwe technieken vervolgens manipuleren. Een nieuwe techniek, maar levert dat dan ook resultaat op? Wetenschappers zijn er verdeeld over. In Australië zelf wordt er door sommige experts lacherig gereageerd op het project.

de quoll
Quoll

Anderen denken dat de kans op succes dankzij deze nieuwe techniek wel toeneemt. We volgen het met belangstelling….

Bron: RTLNieuws.nl
Foto’s: Shutterstock