Japanse overheid schenkt families 1 miljoen yen per kind om Tokio te verlaten

De Japanse overheid wil families 1 miljoen yen (bijna 7.300 euro) per kind betalen om groot-Tokio te verlaten. Die maatregel gaat in vanaf april dit jaar. Het maakt deel uit van een overheidsplan om de bevolkingsdichtheid in de hoofdstad te doen afnemen. De overheid hoopt dat gezinnen op die manier de weg vinden naar de minder populaire, landelijke regio’s.

Razend populair
Met zijn bijna 40 miljoen inwoners is de agglomeratie groot-Tokio de op één na grootste metropool ter wereld. De hoofdstad van Japan is dan ook razend populair bij de jonge Japanners. Dat staat in een schril contrast met de meer landelijke regio’s in het land. Die worden getroffen door vergrijzing, dalende bevolkingsaantallen en wegtrekkende jeugd. De overheid wil die grote leegloop tegengaan en biedt daarom 1 miljoen yen (ruim 7.000 euro) per kind aan aan gezinnen die groot-Tokio willen verlaten om zich in die minder populaire regio’s te vestigen. De maatregel gaat in vanaf april dit jaar, het begin van het nieuwe fiscale jaar.

Tokio

Niet nieuw
De maatregel is niet nieuw in Japan. Tot nu toe reikte de regering een beloning uit van 300.000 yen, bijna 2.200 euro. Toch meent de overheid dat er harder moet worden ingezet om de inwoners van de hoofdstad te overtuigen naar de rurale gebieden te trekken. Het is nochtans het eerste jaar dat de populatie van groot-Tokio niet toeneemt. Dat komt deels door de coronapandemie. Ongeveer 1.300 gemeenten, zo’n 80 procent van het totale aantal, nemen al deel aan het initiatief. 

Een addertje onder het gras
Een nadeel: valt het leven op het platteland tegen, dan kan je niet meteen terugkeren naar de hoofdstad (althans niet zonder het geschonken bedrag terug te betalen). Gezinnen moeten minstens vijf jaar in hun nieuwe huis wonen én een gezinslid moet er aan het werk zijn. Wie voor die periode terug naar de hoofdstad trekt, zal het geld opnieuw moeten inleveren.

Bron: VRT.BE

Foto’s: Shutterstock