Japanse regering ‘verklaart de oorlog’ aan de floppy disks en faxmachines

De Japanse minister van Digitalisering Taro Kono wil dat zijn landgenoten stoppen met het gebruik van verouderde technologie zoals floppy disks, faxmachines en dergelijke. Japan is technologisch erg geavanceerd, maar tegelijk houden veel inwoners ook vast aan erg verouderde systemen. Dat komt deels omdat dat verplicht is door de overheid. 

faxmachine
Faxmachine

Taro Kono is niet de eerste de beste in de Japanse politiek. Hij is een kopstuk van de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP), was eerder minister van Buitenlandse Zaken en niet lang geleden ook nog kandidaat-premier. Nu is hij verantwoordelijk voor de digitalisering van zijn land. Minister Kono wil nu op een ‘drastische wijze’ een einde maken aan verouderde technologieën en heeft naar eigen zeggen ‘de oorlog verklaard aan floppy disks’. Ook andere elektronica uit vorige periodes zoals faxmachines wil hij binnenkort zien verdwijnen. 

Japan is een van de meest geavanceerde landen inzake technologie, maar vreemd genoeg houden veel inwoners, bedrijven en overheidsinstanties erg lang vast aan systemen die elders als verouderd worden beschouwd. Deels komt dan omdat mensen daarmee vertrouwd zijn, maar anderzijds zijn bedrijven en administraties via de wetgeving ook verplicht om informatie op die manier bij te houden. Voeg daarbij een conservatieve reflex en een sterk hiërarchische kantoorcultuur die vernieuwing tegenwerkt.

Dat moet nu anders en de regering heeft een lijst van 1.900 wettelijke verplichtingen opgesteld die het gebruik van verouderde technologieën in de hand werken. Die zullen dus nu aangepast moeten worden en de regering wil zo mensen en organisaties aanzetten om digitaal online te gaan en informatie op die manier te verwerken en opslaan.

Voor de jongeren onder ons: floppy disks waren plastic plaatjes met daarin een magneetschijfje waar (een beperkte hoeveelheid) informatie kon worden opgeslagen. U herkent de vorm misschien nog in het icoontje voor ‘opslaan als’ op uw computerscherm.  De schijfjes kwamen eind de jaren 60 op de markt, waren goedkoop en gemakkelijk om mee te nemen. Ze werden in een gleuf in uw computerbak onder de tafel geschoven en waren dertig jaar lang erg populair. Eind de jaren 90 trok IT-gigant Apple daar een streep onder: de toen erg populaire nieuwe iMac had die gleufjes niet meer en andere computerproducenten schakelden ook over op memory sticks en nadien de beruchte cloud. 

Floppy disc
3,5 inch floppy discs (1983)

En voor de volledigheid: een faxmachine is een apparaat waarin u een brief kan inschuiven en die via een telefoonlijn op een andere fax ergens anders ter wereld kan worden uitprinten. Erg handig in de jaren 80 (toen er geen andere vormen van gegevensoverdracht bestonden). In Nederland werden faxmachines overigens tot voor kort nog steeds gebruikt met name bij gerechtelijke instanties.

Bron: VRT.be
Foto’s: Shutterstock