Toeristentaks Bhutan onder druk

De befaamde toeristentaks van Bhutan staat onder druk. Enerzijds wil het land overtoerisme vermijden om schade aan de natuur te voorkomen en de culturele eigenheid te behouden. Anderzijds vragen lokale bedrijven om meer toeristen binnen te laten om de ontwikkeling van het land vooruit te helpen.

Toeristentax Bhutan


In het schilderachtige koninkrijk in de Himalaya patrouilleren schoonmaakploegen langs bos- en bergpaden op zoek naar afval dat door toeristen is achtergelaten. Ze verwijderen lege waterflesjes en chipsverpakkingen uit struiken of bomen. Het geld voor deze teams komt van een toeristenbelasting die Bhutan al tientallen jaren heft om overtoerisme te voorkomen. Op die manier wil het ook zijn status als het enige CO2-negatieve land in Zuid-Azië behouden. Dat betekent dat het meer uitstoot absorbeert dan het jaarlijks produceert.

Bhutan heeft onlangs de dagelijkse Sustainable Development Fee (SDF) die toeristen moeten betalen, gehalveerd tot honderd dollar. Het land zoekt op die manier naarstig naar een evenwicht tussen het ondersteunen van de lokale economie en de werkgelegenheid, en het beschermen van de natuur en het milieu.

Bron: MO.be

Foto’s: Shutterstock