Vijftig jaar Sydney Opera House

Afgelopen oktober werd de vijftigste verjaardag van het Sydney Opera House in Sydney gevierd. Het iconische gebouw werd in 1973 geopend en geldt als een groots twintigste-eeuws architectonische en constructief werk. Het gebouw – op de punt van een schiereiland in de haven van Sydney – bestaat uit drie groepen van in elkaar grijpende ‘schelpen’ die het dak vormen van de twee grote concertzalen en het restaurant. De schelpstructuren bevinden zich op een groot platform, omgeven door terrassen die functioneren als wandelpaden. Het Opera House heeft een blijvende invloed op de architectuur gehad.

50 jaar Sydney Opera House


Het project werd in 1957 toegekend aan de Deense architect Jørn Utzon, die overigens nooit een voet in het gebouw zette dat hij ontwierp. Terwijl de ruwbouw bijna klaar was, verliet Utzon Australië vanwege meningsverschillen met een staatsminister van Openbare Werken over zijn visie, begroting en de financiering. Andere architecten voltooiden het werk en brachten drastische wijzigingen aan in zijn plannen voor het interieur. Utzon keerde nooit meer terug naar Australië.


De totale bouwtijd bedroeg veertien jaar en de kosten – aanvankelijk geschat op zeven miljoen Australische dollar – groeiden bij voltooiing tot 102 miljoen Australische dollar, grotendeels betaald door staatsloterijen. Maar het gebouw mag er nog steeds zijn en elke bezoeker aan Sydney zal het ongetwijfeld op zijn/haar bucketlist hebben staan. En als je tijd hebt, boek dan zeker een rondleiding ín het gebouw. Een absolute aanrader.

50 jaar Sydney Opera House

Foto’s: Shutterstock