Wat vergoedt je zorgverzekering in Azië?

Soms heb je tijdens je reis door Azië medische hulp nodig die niet kan wachten tot je weer in Nederland bent. Dit wordt ook wel medisch noodzakelijk of spoedeisende hulp genoemd. Natuurlijk heel vervelend, maar wat moet je doen als je tijdens je reis naar het ziekenhuis moet? Welke zorg wordt in het buitenland precies vergoed?

Naar het ziekenhuis in Azië
Je zorgverzekering vergoedt in 2022 medische kosten in het buitenland meestal tot 100% van het Nederlandse tarief. Als de zorgkosten in het land van bestemming hoger zijn dan in Nederland, zijn de overige kosten voor eigen rekening. Ga je medische kosten maken? Bel dan met de alarmcentrale van je zorgverzekering. Zij helpen je met vertalen of vertellen je waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is.

Aanvullende verzekering of reisverzekering?
Reis je in Azië naar een land waar de zorgkosten hoger uitvallen dan in Nederland? Voor deze extra kosten kun je je laten verzekeren, zoals met een aanvullende zorgverzekering. Controleer voor je een aanvullende verzekering afsluit altijd eerst welke medische kosten eventueel al zijn vergoed via je reisverzekering. Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd bent en onnodig dubbele verzekeringskosten betaalt. Let hierop bij het zorgverzekering vergelijken voor 2022.

Langer op reis en de zorgverzekering
Ga je voor langere tijd op reis, bijvoorbeeld om te backpacken in Azië? Je houdt je Nederlandse zorgverzekering aan als je minder dan een jaar op reis bent. Controleer je zorgverzekering van tevoren goed: als je een lange reis maakt, zijn uitgebreide aanvullende verzekeringen meestal niet nuttig. Ben je langer dan een jaar weg? In dat geval moet je je Nederlandse zorgverzekering beëindigen. In het land van bestemming vraag je een nieuwe zorgverzekering aan. Wie door meerdere landen reist, kan een internationale zorgverzekering aanvragen.

Vaccinaties voor je vertrek naar Azië
Als je voor langere tijd op reis gaat, heb je soms bepaalde vaccinaties nodig. Die beschermen je tegen aandoeningen die we in Nederland niet kennen. Voor Azië is dit bijvoorbeeld buiktyfus, DTP en Hepatitis A. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze vaccinaties, maar dit verschilt per zorgverzekering. Laat vaccinaties altijd uitvoeren door een Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Alleen op die manier kom je in aanmerking voor een vergoeding.

Medicatie meenemen op reis door Azië
Moet je tijdens je reis medicijnen meenemen die onder de Opiumwet vallen? Dan heb je een medische verklaring nodig.
Medicijnen die hieronder vallen zijn onder andere:
  • sterke pijnstillers (alleen pijnstillers op recept verkregen);
  • slaap- en kalmeringsmiddelen (bijvoorbeeld Valium);
  • ADHD-medicijnen (zoals medicatie met de actieve stof methylfenidaat);
  • medicinale cannabis.

Vraag de medische verklaring ruim van tevoren aan bij het CAK. De verwerkingstijd van de verklaring is ongeveer twee weken. Neem naast je medische verklaring ook je medicijnpaspoort mee. Hierin vind je een handig overzicht van al je voorgeschreven medicatie. Dit is handig wanneer je je medicatie verloren bent en dit in een buitenlandse apotheek wilt halen.

Foto: Shutterstock