De mooiste eilanden van de Filipijnen volgens specialist Undiscovered

Iedereen die start met het plannen van een reis naar de Filipijnen kent het probleem. Er zijn 7000 eilanden om uit te kiezen en je hebt maar enkele weken om het beste uit je tijd in dit geweldige land te halen. Welke eilanden zijn een absolute aanrader? Hoe combineer ik deze eilanden en hoe weet ik zeker dat ik nu niet iets mis? We stellen drie vragen aan Eric Prins van reisorganisatie Undiscovered. Als Filipijnen-specialist is het land voor hem als een tweede thuis en weet hij als geen ander welke keuzes je het beste kunt maken.

Welke eilanden mag je niet missen tijdens een reis in de Filipijnen?
“Het blijft een lastige vraag, ook voor mij. De Filipijnen is zo groot, zo divers en zo ongelooflijk leuk land om te bereizen. Wat ik vaak doe voor onze reizigers is de vraag omdraaien, waar ben je naar op zoek? Is het idyllische rust die je zoekt, wat meer avontuur, lokale cultuur of ben je op zoek naar bijvoorbeeld de beste duikmogelijkheden?

Een lokaal bewoond strandje op Palawan
Een lokaal bewoond strandje op Palawan

Als ik persoonlijk de vraag moet beantwoorden, of een goede vriend een advies moet geven, dan raad ik altijd een combinatie aan van de Visayas & Palawan. Siquijor is waanzinnig leuk, en over 10 jaar is dit eiland niet meer zo charmant als dat het nu is. Het eiland nodigt uit om per scooter te ontdekken, biedt waanzinnig mooie zandstranden, watervallen, grotten en goede snorkelmogelijkheden. Ik kom hier heel graag.

Als je dan naar Siquijor gaat, combineer het dan met Negros of Bohol. Negros is ruig van karakter door de vulkanische oorsprong en kent een andere natuur dan Bohol. Waar Bohol weer heel uniek is door de Chocolate Hills en spookdiertjes die alleen hier leven.

Deze eilanden kun je goed combineren met Palawan. De provincie is geologisch gezien een heel ander Filipijnen daar het is afgedreven van het Aziatische continent, waar de rest van de Filipijnen vanuit het Oceanische continent is afgedreven. Palawan is dunbevolkt, uitgestrekt en biedt enkele van de mooiste kuststroken ter wereld. Denk aan kalkstenen formaties die honderden meters uit zee reizen, verborgen stranden en prachtige turkooizen lagunes. Je moet soms in je ogen wrijven of het echt allemaal bestaat wat je ziet. Palawan is niet voor niets meerdere malen uitgeroepen tot mooiste archipel ter wereld. Het eiland wordt steeds drukker bezocht, dus het is goed om de crowds te mijden zodat je echt nog alleen kunt zijn op unieke locaties.”

Entalula Beach nabij Miniloc Island
Entalula Beach nabij Miniloc Island

Welke eilanden zijn jouw persoonlijke favoriet?
“Ik kom heel graag op Siquijor, zou hier zo kunnen wonen. De rust, de lieve mensen, duikmogelijkheden, witte stranden… Perfect. Op Palawan is mijn favoriete locatie Miniloc Island. Dit is de meest perfecte locatie in Palawan om te verblijven, op enkele minuten kajakken van de Big Lagoon en 45 andere eilanden in je directe omgeving die lonken om even te onderzoeken. Heerlijk om tijdens een zonsondergang op een onbewoond eiland neer te ploffen op een strand en even weg te dromen. Mijn duikershart gaat het snelst kloppen van Sangat Island op Palawan, met verschillende WOII-wrakken in de directe omgeving die allemaal een eigen verhaal vertellen, heel bijzonder! Verder ben ik ook gek op de avontuurlijke mogelijkheden die de Bicol-regio biedt. Vulkanen, walvishaaien, mantaroggen, de lekkerste keuken.. je vind er alles behalve veel toeristen!”

Een strand in de ongerepte Bicol regio
Een strand in de ongerepte Bicol regio

Heb je nog tips voor mensen die een reis naar de Filipijnen plannen?
“Plan nooit teveel, anders ben je teveel aan het reizen en te weinig aan het beleven. Het land is net zo groot als Terschelling tot aan Sicilië. Toerisme is hier nog niet groot, waardoor je niet altijd de gewenste verbindingen tot je beschikking hebt. Veel airports hebben geen radar waardoor vliegverkeer wat sneller last heeft van slecht weer, daarnaast is ook niet al het vervoer op zee veilig, dus stap niet op verkeerde veerboten. Laat je nooit afschrikken door de term regenseizoen, het is groener, rustiger, mooier en je hebt over het algemeen gewoon goed weer met enkele fikse buien in de vroege ochtend, namiddag en nacht. Heb je twee weken de tijd, focus dat op echt op één regio, of hooguit een combinatie van 2 eilanden. Zo kun je een hele afwisselende rondreis maken in de Visayas, of combineer je bijvoorbeeld twee of drie bestemmingen op de eilanden Bohol en Palawan.”

Meer informatie:
Lees aanvullend het blog De 15 mooiste eilanden van de Filipijnen, of bekijk alle rondreizen Filipijnen van Undiscovered.

Foto’s: Undiscovered