Tentoonstelling Gallery Lukisan: Merdeka/Vrijheid

Augustus is de maand waarin Indonesië haar onafhankelijkheid van Nederland viert. Het is tegelijk ook een periode waarin beide landen hun verhoudingen, die altijd worden beïnvloed door het koloniale verleden, kunnen bijstellen. Het woord merdeka (uit Bahasa Indonesia) betekent vrijheid, maar ook onafhankelijk.

In Merdeka/Vrijheid geven twee Nederlandse en twee Indonesische kunstenaars hun interpretatie van het thema vrijheid, gebaseerd op hun eigen ervaringen, culturele achtergrond, verlangen, maar ook kritische geluiden en idealen.

De tentoonstelling Merdeka/Vrijheid is van 11 augustus tot en met 17 september 2022.

Deelnemende kunstenaars:

Juni Pattimahu Kusumanto
Roosendaal, geboren in Indonesië
Juni Pattimahu Kusumanto beziet het leven in vrijheid als een web met oneindig veel variaties, waarbij alles met elkaar samenhangt. In de natuur, groeit en bloeit alles onafhankelijk van elkaar maar is alles toch met elkaar verbonden met schijnbare ordening.

Juni Pattimahu Kusumanto
Juni Pattimahu Kusumanto – Levensritme II – yarn, paper on tulle, 2022, 36x48cm

Edith Bons
Delft,  geboren in Indonesië
In haar kunst zoekt Edith Bons bewust naar haar biculturele achtergrond en leefomgeving, de zogenaamde Indische Identiteit. Karakteristiek bij haar kunstwerken is het gebruik van traditionele Indonesische artefacten, en organische materialen zoals palm- en bananenbladen, riet, rotan, hout, maar vooral de rijstkorrels.

Edith Bons - Bung K. - acrylic on canvas and panel, photograph, paint, 2000, 50x70cm
Edith Bons – Bung K. – acrylic on canvas and panel, photograph, paint, 2000, 50x70cm

Prihatmoko Moki
Geboren en werkt in Indonesië
Prihatmoko Moki is een van de oprichters van Krack! Studio in Yogyakarta, en geldt als een politiek en maatschappelijk kritische kunstenaar in Indonesië. Moki maakt veelal zeefdruk prints en werken als een satirisch stripverhaal met verwijzingen naar de koloniale en ondemocratische praktijken zowel van het verleden als het heden.

Prihatmoko Moki - Colony Post Colony, silkscreen print, 4 editions, 25,6x45cm, 2019
Prihatmoko Moki – Colony Post Colony, silkscreen print, 4 editions, 25,6x45cm, 2019

Yoga Mahendra
Geboren en werkt in Indonesië
De figuren in de werken van Yoga Mahendra laten de affiniteit van de kunstenaar zien met hardrock, stripverhalen en science-fiction. Zijn speciale werk met de titel “I Stay” doet denken aan het nationale symbool van de staat Indonesië, de Garuda vogel, een mythologisch figuur in Hindu and Boeddhistisch legende. Het bestaat uit 7 beschilderde panelen met allerlei figuren en taferelen. De vrijheid wordt hier gevierd.

Yoga Mahendra - I Stay - acrylic on board, 2012, 180x160
Yoga Mahendra – I Stay – acrylic on board, 2012, 180×160

Merdeka/Vrijheid, 11 aug-17 sep 2022
Gallery Lukisan
Moeregrebstraat 72,4611 JD Bergen op Zoom
open: Do-Za 11-17 uur
www.lukisan.art