Naamsverandering Nieuw-Zeeland

De discussie over de naam van Nieuw-Zeeland is terug op de politieke agenda. Een deel van de bevolking wil die veranderen naar Aotearoa en heeft zoveel handtekeningen verzameld dat een parlementscommissie het voorstel wel moet behandelen.

De naam staat ter discussie vanwege de koloniale geschiedenis van het land. Aotearoa is de naam die de oorspronkelijke Maori-bevolking gaf aan het land. Het betekent vrij vertaald het ‘land van de lange witte wolk’. De Maori’s bewoonden het eilandenrijk als eersten, eeuwen voordat een Europeaan er voet aan wal zette. Nieuw-Zeeland is een afgeleide van de Nederlandse provincie Zeeland. De naam komt uit de koker van de zeventiende-eeuwse Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman, die tijdens een reis in opdracht van de VOC op het land in de Grote Oceaan stuitte. Naar Tasman zijn nadien parken, bergen en rivieren vernoemd, alsmede het Australische eiland Tasmanië.

Naamsverandering Nieuw-Zeeland

Tegen de namen die destijds werden bedacht, klinkt tegenwoordig verzet. Zoals ook op de Cookeilanden, vernoemd naar de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook, waar in 1994 in een referendum nog tegen een naamsverandering werd gestemd.

Bron: RTL Nieuws

Foto’s: Shutterstock