Zoom in op Maleisië

Maleisië in een notendop

Het is moeilijk om Maleisië kort voor te stellen. Daarom zoomen we wat meer in op de twee delen waaruit Maleisië bestaat: West-Maleisië en Oost-Maleisië.

West-Maleisië

In tegenstelling tot veel andere Aziatische landen, is West-Maleisië uitstekend met de auto te verkennen, zowel op eigen gelegenheid als met een auto met chauffeur. Uitvalsbasis is Kuala Lumpur en een stadsverkenning begint meestal bij het Onafhankelijkheidsplein, dat een belangrijk historisch punt is voor elke Maleisiër: hier werd op 31 augustus 1957 de Britse vlag naar beneden gehaald en de vlag van Maleisië gehesen. Dit Onafhankelijkheidsplein is met de Petronas Twin Towers het toeristische epicentrum. De Twin Towers steken met hun 88 verdiepingen en 452 meter hoogte ver boven de skyline van Kuala Lumpur uit.  Het architectonische wonder, dat geïnspireerd werd door de vijf pijlers van de islam, ligt in het centrum van het ultramoderne deel van de stad. In de stad zul je je niet snel vervelen, want de bezienswaardigheden lijken onbegrensd. Trek daarom zeker twee dagen uit om de stad te verkennen. Tevens is het lekker om na een lange vliegreis even bij te komen en de jetlag te verwerken.

Onafhankelijkheidsplein Kuala Lumpur
Onafhankelijkheidsplein Kuala Lumpur

Zeker voor Nederlanders is een bezoek aan Melaka een must. Deze gemoedelijke plaats kent een rijke historie. Maleisische sultans, Portugezen, Engelsen en Nederlanders hebben er hun sporen achtergelaten. In 1641 veroverden de Nederlanders deze belangrijke handels- en havenstad en lieten er, in de 150 jaar dat ze er waren, hun sporen achter die tot vandaag de dag nog zichtbaar zijn.

Melaka
Melaka

Een paar van de ‘niet te missen’ bestemmingen in West-Maleisië zijn verder Penang, Langkawi, Pangkor, Perhentian, Redang en Tioman, een trip naar de hooglanden zoals Cameron Highlands en de jungle in Taman Negara.

Oost-Maleisië

Dit deel van Maleisië is vooral populair bij toeristen die van avontuur houden tijdens hun reizen. Naast vele mooie tropische eilanden gaan velen naar de staten Sabah en Sarawak om de mooie nationale parken te ontdekken, de grotten en de plaatselijke stammen.

Mount Kinabalu
Mount Kinabalu

In Sabah lonkt het avontuur met mooie duikplekken, jungletochten, riviersafari’s en een klimtocht naar de top van de berg Kinabalu, met 4.095 meter een van de hoogste bergen in Zuidoost-Azië. Er zijn tal van beschermde gebieden waar je al dan niet met permit naartoe kunt, zoals het wonderschone Tunku Abdul Rahman dat voor de kust van Kota Kinabalu ligt en vijf schattige eilanden omvat. Ook het indrukwekkende Pulau Tiga National Park en Crocker Range National Park zijn de moeite waard. Liefhebbers van spectaculaire fauna moeten beslist naar het Tabin Wild Reservaat en Bosreservaat Kabili-Sepilok. Rafters en hikers kiezen juist voor Sungai Kinabatangan en Danum Valley.

Onderwaterwereld van Sabah
Onderwaterwereld van Sabah

Een reis door Sarawak begint meestal in Kuching waar een kleurrijk amalgaam van Chinezen, Indiërs, Maleiers en Dajaks leeft. Het is een levendige stad met een modern centrum vol eethuizen en internationale hotels. Buiten de stad tref je de mooiste en bekendste natuurparken van Sarawak: National Park Tanjung Datu en Gunung Gading. Maar vergeet ook niet de beschermde parken van Lambir Hills en Gunung Mulu. Ook de Kelabit Hooglanden zijn een bezoek meer dan waard.

Qatar Airways

Qatar Maleisië


Vlieg met Qatar Airways naar Kuala Lumpur in Maleisië en ontdek vanuit deze fascinerende hoofdplaats een van de mooiste en meest toegankelijke bestemmingen in Zuidoost-Azië. Zowel vanuit Amsterdam, Brussel als Düsseldorf wordt rechtstreeks naar Doha, Qatar gevlogen. Kuala Lumpur wordt vanuit Doha direct aangevlogen. Dankzij de codeshare met Malaysian Airlines krijgen reizigers een uitstekende toegang tot de binnenlandse vluchten in Maleisië. Daarmee biedt Qatar Airways een van de beste verbindingen met Maleisië.


Voor meer informatie over Maleisië: www.malaysia.travel

Voor meer informatie over Qatar Airways en boekingen zie: www.qatarairways.com

Malaysia_logo